Хепънинг за ползите на образованието сред ромите

2016-04-01

TEST

Над 1000 души участваха в Хепънинг за ползите на образованието сред ромската общност,  организиран от Ромската академия за култура и образование на 1 април 2016 в Сливен.

Хепънингът бе организиран в ромския квартал "Надежда" с участието на танцовите състави "РАКО" с хореограф Атанас Атанасов и "Веселие", оркестър "Млади виртуози" с ръководител Радка Кусева и "Карандила джуниър" с ръководител Ангел Тичалиев, ромски артисти и музиканти.

Приветствия направиха Стела Костова - председател на РАКО,  заместник-кметът Стоян Марков и областният управител Татяна Петкова. На събитието присъстваха  началникът на Районния инспекторат по образование д-р Бисерка Михалева, служители на Община Сливен, областна управа и партньорски НПО, екипа на проект „Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи в гр. Сливен“.

За първи път в кв. „Надежда“ бе организирано такова събитие. Ромите, живеещи в кв. „Надежда“, приветстваха инициативата на РАКО.

Още резултати в това направление

Обновяване на детска градина „Ален мак“ в с. Звездец

2016-09-15

 От септември 2016 година 25 деца посещават цялостно обновената целодневна детска градина  "Ален мак" в с. Звездец. Сградата представлява едноетажна постройка с частичен сутерен с обща площ 327 кв м.

Направена бе топлоизолация, подменен бе покривът, монтирана бе изцяло нова инсталация за топла вода и отопление. Изградени бяха площадки за игра, инсталирани са модерни детски съоръжения за игра, дворът бе озеленен. Градината има ново оборудване и обзавеждане - нови детски легла, гардеробчета, шкафове, маси, столове и скамейки.

В рамките на проекта планирахме ремонт на детската градина в Звездец, но работата се оказа почти равностойна на ново строителство, защото необходимите промени бяха огромни – нов покрив, нова стоманена плоча за основа, ремонтирана топлинна инсталация. Старата сграда, недопустима като структура за възпитание и пребиваване на 5-6 годишни деца, беше де факто заменена с нова модерна детска градина.

Нова сграда на основно училище „Христо Ботев“ в Бургас

2016-09-30

От учебната 2016/2017 година 90 деца на пет- и  шестгодишна възраст и 55 деца на 7 и 8 години имат целодневно обучение в новоизградената пристройка за предучилищно и начално училищно образование към Основно училище “Христо Ботев“ в бургаския квартал „Победа”.  Кварталът досега не е имал детска градина, не е имало достатъчно помещения за допълнителни занимания на учениците от началните класове.

Сградата е с обща площ 870,7 кв.м. На първия етаж  са помещенията за учениците, както и физкултурният салон, с какъвто „Христо Ботев” досега не е разполагал. На втория са разположени стаите за подготвителните предучилищни групи, медицинският и методичният кабинети, кабинети за логопед и психолог, както и за работа с родители.

От екипа на проекта посетиха 150 семейства от ромски и турски произход, за да ги мотивират да изпращат децата си на детска градина и училище.